Suna-ma sau scrie-mi!

Am aflat recent ca rude cat si prieteni din Romania întâmpina dificultăți in a mă contacta. Am decis așadar sa fac o pagina care sa le vina in ajutor. Aceasta pagina (pe care o citiți acum) este practic o traducere a versiunii in limba engleza care poate fi găsita la contact.zodian.net si care rămâne autoritativă (adică este mai curenta decât versiunea in limba romana).

1. Telefon

Pot fi sunat la următoarele numere de telefon, dar prefer posta electronica (email).

  • +1-315-7<PRENUME>, unde <PRENUME> este numele meu propriu mic si unde pot primi atât mesagerie vocala cat si mesaje SMS (text). Când mă suni, trebuie de obicei sa-ti înregistrezi întâi numele când este întrebat in limba engleza, si abia apoi îmi suna mie telefonul. Deci deși pare ca intra mesageria vocala, ce auzi atunci când formezi numărul este cererea de a-ti înregistra numele fiindcă altfel nu suna.

  • (+883)-510001342262 iNum. Acesta este un număr care poate fi accesat gratuit din multe rețele.

  • Telefonul meu de acasă (NEURONS) ca si numărul din Romania necesita introducerea unei extensii, fără de care nu suna. Extensia trebuie de obicei obținuta in prealabil.

  • Pot fi contactat "telefonic" prin mai multe servicii care folosesc internetul pentru a evita costurile asociate cu telefonia pe distante lungi, cum ar fi Signal, WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger, etc. Aceste servicii sunt listate pe blogul meu ( https://<PRENUME>.<NUME>.ro in romana si https://<PRENUME>.<NUME>.net in engleza) in sidebar (i.e., coloana din stânga sub menu-ul cu 3 linii orizontale din coltul de sus stânga) si sunt de obicei asociate cu numărul de telefon de mai sus (primul). Cel mai sigur mod de comunicare este prin Signal. Pentru restul, trebuie asumat ca aceste convorbiri sunt monitorizate si nu voi putea discuta probleme care au potențial controversial - mai precis, orice comunicare prin altceva decât Signal va fi oarecum "sărăcăcioasa" si auto-cenzurata.

Este preferabil sa fiu alertat in prealabil, înainte de un telefon, fie prin SMS la primul număr de mai sus sau la numărul de acasă, fie printr-un mesaj Facebook sau email cu cel puțin 30 de minute înainte (daca nu cu o zi înainte), astfel ca șansele ca voi fi pe recepție sa crească. Unele din numerele mele de telefon folosesc extensii mai mult sau mai puțin publicate pentru ca primesc telefoane comerciale nedorite de la telemarketuri sau computere si extensia elimina astfel de pierderi de timp. Extensia trebuie introdusa înainte ca mesajul de întâmpinare (care intra imediat ce numărul este format) sa se termine.

2. Email

Înlocuiește in cele ce urmează <prenume> cu prenumele meu real ("numele dat de nas") si <nume> cu numele meu de familie.

  • Adresa mea de email este <prenume>@<nume>.net - încerc sa o verific si sa răspund la 7 zile.

  • Daca nu te descurci cu adresa de mai sus, încearcă <prenume>.<nume>@gmail.com - încerc s-o verific si sa răspund la 14 zile.

  • Pentru corespondenta oficiala scrie-mi la legal@<nume>.net - astfel de mesaje ar putea sa provoace o replica automata. Este de remarcat însă ca o astfel de replica automata nu este o garanție ca mesajul a fost citit - este uneori posibil sa fi fost captat de filtrul spam. Pentru a fi sigur ca astfel de mesaje sunt citite este necesar sa cădem de acord asupra unui mecanism de confirmare in prealabil.

  • Nu îmi trimite documente sau poze largi prin email întrucât s-ar putea sa nu le primesc; folosește rogu-te un serviciu specializat (cum ar fi Dropbox, Google Drive, Google Photos, OneDrive, Mega, WeTransfer, SendTransfer etc.) si trimite-mi link-ul.

  • Encripteaza fisierele cu 7zip si nu trimite .doc sau .docx ci .PDF si/sau .ODT

Adresele mele de curier electronic nu sunt scrise explicit pentru a preveni colecționarea lor de către robotii spammer-ilor. Pentru a te asigura ca mesajul email vine de la mine personal, cat si pentru autentificare generala, vezi in versiunea engleza "semnătura GPG". Ca regula generala, cheia trebuie transmisa prin-ntr-un canal sigur, diferit de cel pentru cheie.

3. Facsimil (fax)

Numărul de fax este menținut curent destul de rar si numai in versiunea in limba engleza.

4. Fus orar

Daca ne aflam pe meridiane diferite si incercam sa stabilim o ora pentru o convorbire telefonica, teleconferinta sau videoconferinta, diferenta dintre ora Bucurestiului (EET) si ora Toronto (EST) este de obicei de 7h, mai precis EET=EST+7h. Cand in Toronto este 12pm, in Romania este 7pm (sau orele 19:00). Exceptii au loc in jurul schimbarii orelor care nu au loc pe aceeasi data. Iata de ce e important sa specificati data, ora, si meridianul (timezone) cand discutam timp. De exemplu, "te sun la 12" este greu de inteles; "te sun la 12pm EET" este clar. TimeAndZone ajuta.